Polisler 3'ten fazla silah devri yapamayacak

Haber Giriş : 19 Şubat 2010 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Polis ve MİT'in ağır silah alma isteği gerçekleşmiyor. Hükümet, askerin ve CHP'nin karşı çıktığı ağır silah yetkisinde geri adım attı.

Ağır silaha sahip olma hakkı yine askerin olacak. Askerler, MİT ve Emniyet, eskiden olduğu gibi kanunda yazılı olan silahları alabilecek. Mevcut düzenlemeye göre tek farklılık İçişleri Bakanlığı bünyesinde özel büro kurulması olacak. Artık askerî silahların kayıtları da Genelkurmay yerine İçişleri Bakanlığı'nda tutulacak. Her kurum kendi ruhsatını kendisi verecek.

TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon, dün yaptığı çalışma ile "Silah Yasası"na son şeklini verdi. Alt Komisyon Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun'un verdiği bilgilere göre şu yenilikler getirildi: Açık alanda silah atılamayacak. Silah ruhsatı alabilmek için heyet raporu aranacak. Kuru sıkı, biber gazı, havalı silahları izinsiz imal edenlere 1 ila 3 yıl arasında hapis, cezası verilecek. Molotof kokteyli imal eden, evinde bulunduran kişiler 6 ay hapis cezasına çarptırılacak. İzinsiz havai fişek imal eden ve kullananlar 3 ay hapis cezası alacak. Alkollü iken taşınan silaha el konulacak ve 60 TL ceza verilecek. Bar, pavyon gibi eğlence mekânlarına silahla girilemeyecek. Bir kişi, üzerinde ve arabasında en fazla 2 silah taşıyabilecek. Polisler 3'ten fazla silah devri yapamayacak. Bir kişi en fazla 5 adet silah sahibi olabilecek.

Ömer Şahin-Zaman


Silahta asker ve vekilin dediği oldu

Değiştirilmeden kabul edilmesi halinde Türkiye'yi vahşi batıya çevireceği öne sürülen Silah Yasa Tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın (MSB) kaygılarını giderecek düzeltmelerle kabul edildi

?Askeri silah? tanımı tasarıdan çıkarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve MİT Müsteşarlığı'nın askerin görüşünü almaksızın doğrudan askeri silah ithal edebilmesinden de vazgeçildi.

Milletvekillerinin yürüttüğü kulis sayesinde tasarıya eklenen bir hükümle, sabıkaları nedeniyle silah ruhsatı alamayacak durumdaki milletvekili ve belediye başkanı gibi siyasilere silah edinme yolu açıldı. Silahla girilemeyecek yerler genişletilirken, bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı mekânlara silahla girme yasağı getirildi. Bu yasağa uymayanlara 50 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek

Tank ithal edilemeyecek

Kolluk kuvvetleri ve MİT, ?kendi mevzuatına göre tespit ettikleri? kriterine göre ihtiyaçlarını karşılamak üzere ?yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar? aracılığıyla silah ithal edebilecek, ancak bu kriterden dolayı denizaltı, savaş uçağı, tank, top, uçaksavar gibi askeri silah ve araçları ithal edemeyecek.

?Yetkilendirilecek kişi? ifadesinin metinden çıkartılmasıyla, tamamen denetimsiz kalacak şekilde özel kişilerin askeri silah edebilmesinin önüne geçildiği, silah ithalinin bugün olduğu gibi Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MKE kanalıyla yapılacağı belirtildi.

Heyet raporuna dönüş

Askerin uyarısıyla, muvazzaf subay, astsubaylar ile uzman erbaşlar ve bunların emeklilerine, bağlı oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından silah ruhsatı verilmesi uygulamasına geri dönüldü.

Umut Vakfı'nın da şiddetle karşı çıktığı, tasarının ilk halinde yer alan, tek hekim raporu ile kişilere silah ruhsatı verilmesi maddesi değiştirilerek bugün var olan sağlık raporu (heyet raporu) alınması koşuluna geri dönüldü.

Öte yandan bireysel silahlanmaya karşı çabalarıyla bilinen Umut Vakfı'nın silah ruhsatı için 25 yaş sınırı getirilmesi önerisi kabul edilmezken, tasarıda yer alan tabanca için 18, av tüfeği için 21 yaş sınırı korundu

MANSUR ÇELİK Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber